INNOVATIVT KLIMATPROJEKT I SELMA STAD

NYHETSBREV VÅREN 2024

Kvarteret Omställningen CO200 i Selma stad kommer uppnå mer än en halvering av Göteborgs Stads klimatmål. Det görs bland annat genom att använda återbrukat material, närproducerat trä och genom att ha en energieffektiv produktion, korta transporter och en snabb montering. Vi på Pogab bidrar genom att arbeta med återbrukad plåt på ett smart sätt.
– Det känns kul att vi skapar något där vi faktiskt gör skillnad, säger Magnus Rudén, VD på TM2.

På Litteraturgatan vid Selma Lagerlöfs torg i Göteborg håller ett helt nytt kvarter på att växa fram. Det är 63 hyresrätter som kommer få ett halverat klimatavtryck. Beställare till det innovativa utvecklingsprojektet är Framtiden Byggutveckling och förvaltare är Poseidon.

– Vi har valt en klimatsmart grundläggning med bland annat grönt stål och grön betong. Vidare uppåt har vi en närproducerad trästomme som produceras på Derome i Anneberg utanför Kungsbacka, och vi använder oss av återbrukat skiffer i fasaden. Hela miljöhuset består också av återbrukat material. Vi jobbar aktivt med lösningar i hela fastigheten för att få en minimal påverkan av klimatet. Alla leverantörer har också fått möjlighet att påverka och komma men nya idéer och lösningar, säger Magnus Rudén, VD på TM2.

Spillplåt blir design

En av dessa leverantörer är Pogab som är stolta över att vara med på resan. Genom ett nära samarbete med TM2 och arkitekter har lösningar tagits fram där spillplåt som blivit över används på ett innovativt och dekorativt sätt. Genom att använda plåt på olika detaljer på fastigheten, och genom att använda olika kulörer, skapas en spännande design. Återbrukad plåt används också på miljöhuset.

– Att använda återbrukad och cirkulär plåt är något vi ser oerhört positivt på och ser också fördelarna med att göra det i ännu större volymer framöver. Vårt samarbete med Pogab fungerar mycket bra. De ligger långt fram och har bjudit på sin kunskap när det kommer till olika tekniska lösningar, både när det gäller ny och återbrukad plåt. Vi ser också positivt på det engagemang som finns hos Pogab när det gäller utbildning av yngre för att få plåtslagaryrket att leva vidare, säger MagnuCC.

– Genom detta projekt utmanar vi omvärlden och skapar något där vi faktiskt gör skillnad. Även om vi inte är en av de största aktörerna blir vi ledande inom branschen i att bygga klimatsmart. Det känns fantastiskt triggande och kul! menar Magnus.

Projekt:
Kvarteret Omställningen CO200

Kund:
TM2, beställare Framtiden Byggutveckling.

Var:
Litteraturgatan, Selma stad, Göteborg

Vad:
63 hyresrätter som byggs åt Framtiden Byggutveckling. Projektet uppfyller Göteborgs Stads mål på 50% reducering av koldioxidutsläpp från 2025 – klimatpåverkan från material och byggprocess får ligga på max 200 kg CO2 e/ m2 BTA. Stort fokus ligger på återbrukat material där plåten utgör en del.

När:
Byggstart nov 2023, inflyttning apr 2025.

OM POGAB

Pogab bildades 2019 då Plåtslagarna i Ale AB och Gårda Byggnadsplåt gick samman för att bli ett av Västsveriges starkaste och mest kvalificerade plåtslagerier. Sedan dess har Pogab etablerat sig som en pålitlig aktör inom plåtslageribranschen, med fokus på hantverksskicklighet, engagemang och affärsmässighet. Pogab erbjuder helhetslösningar inom plåtslageri för både offentliga och privata byggprojekt och arbetar ständigt för att driva plåtslagaryrket framåt och utveckla branschen.

pogab.se

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Tobias Palmgren, vd
Tel. 0706-700 278
E-post: tobias.palmgren@pogab.se

Mathias Mattson, marknadsansvarig
Tel. 0705-741 800
E-post: mathias.mattsson@pogab.se